4 ریزمغذی حیاتی در کشاورزی
نویسنده | مترجم:
اشکان عالی محمدی
تاریخ انتشار:
21 بهمن, 1402
مقدمه
مدیریت صحیح تغذیه محصول یک پیششرط بسیار مهم برای محصولات سالم و قوی است. در این راستا، عناصر غذایی گیاه یکی از عوامل حیاتی برای عملکرد بالاتر است. ریز مغذیها عناصر ضروری موردنیاز برای رشد محصول هستند که در مقادیر نسبتاً کم موردنیاز گیاه هستند. اگرچه تقاضا برای ریزمغذیها از نظر کمیت کم است، این مواد مغذی مستقیماً بر رشد و توسعه محصول تأثیر میگذارند.
ریزمغذیها شامل عناصری مانند:
- بور (B)
- کلر (Cl)
- مس (مس)
- آهن (آهن)
- منگنز (Mn)
- مولیبدن (Mo)
- نیکل (Ni)
- روی (Zn)
مهمترین ریزمغذیها
هر ریزمغذی نقش متفاوتی در اندامهای گیاهی ایفا میکند. بااینحال، مهمترین ریز مغذیها، بور، آهن، منگنز و روی هستند.
نقش عنصر بور در گیاه:
- جابهجایی مواد قندی در گیاه
- تشکیل دیواره سلولی
- تولید اسیدهای آمینه
- تکثیر محصول
- گلدهی
- باردهی
- کیفیت محصول
اثرات کمبود بور بسته به نوع محصول متفاوت خواهد بود. بااینحال، شایعترین علائم عبارتاند از:
- توقف رشد محصولات جوان
- مرگ نقاط درحالرشد
- تغییر شکل برگها
- لکههای قهوهای تیره روی برگها
- کلروز زرد روی برگها
- گلدهی ضعیف
هنگام مدیریت مقادیر بور، مهم است که این واقعیت را در نظر داشته باشید که بور باید قبل از مرحله گلدهی محصول استفاده شود. استفاده از بور در مراحل بعدی بیفایده است.
آهن یک ریزمغذی ضروری برای رشد محصول است. اهمیت آهن نقش آن در تولید سبزینه است. به همین دلیل، آهن عنصر ضروری برای فتوسنتز و ترکیب آنزیمی است. آهن همچنین بر انتقال انرژی، کاهش نیتروژن و تثبیت و همچنین تشکیل لیگنین تأثیر میگذارد.
کمبود آهن باعث زردشدن بین رگبرگهای برگهای جوان میشود.
در کنار بور و آهن، منگنز نیز یک ریزمغذی ضروری است. این عنصر بر تولید کلروپلاست تأثیر میگذارد و یک شرکتکننده فعال در فرایند فتوسنتز است. منگنز همچنین آنزیمها را فعال و بر جوانهزنی و بلوغ محصول تأثیر میگذارد.
علائم کمبود منگنز ممکن است بهراحتی با کمبود آهن اشتباه گرفته شود. این کمبودها بهصورت کلروز یا زردشدن بین رگبرگهای برگهای جوان ظاهر میشود.
بااینحال، در مقایسه با کمبود آهن، انتقال بین تیغه برگ و رگبرگ در کمبود منگنز بسیار خفیفتر است.
در نهایت، روی جزء بسیاری از فرایندهای آنزیمی است. علاوهبرآن، عامل مهمی در موارد زیر است:
- مراحل اولیه رشد
- رشد ریشه، بذر و میوه
- فتوسنتز
- تعادل هورمونهای گیاهی
- فعالیت اکسین
کمبود روی بسته به نوع محصول متفاوت است، اما شایعترین علائم عبارتاند از:
- توقف رشد
- کاهش طول میانگرهها
- برگهای جوان کوچکتر
- زردشدن برگهای پایینی
ریز مغذیها بهعنوان راز بازدهی بالاتر
ریز مغذیها اغلب دستکم گرفته میشوند. کشاورزان بیشتر نگران استفاده از درشتمغذیهایی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. علاوه بر این، بسیاری از کشاورزان تنها بر اساس شواهد اولیه از علائم کمبود، ریزمغذیها را به کار میبرند. این عمل ممکن است منجر به بازده کمتر و کاهش کیفیت شود.
مدیریت خوب مزرعه از ابتدا تا انتهای چرخه زندگی محصول مهم است. تأمین ریزمغذیها برای محصولات مفید و ضروری برای تولید محصول بالاتر است.
بنابراین، مطمئن شوید که محصولات شما دارای مقدار کافی ریزمغذی هستند! با ثبت نظرها و تجربههای خود در این زمینه به ما در افزایش کیفیت مقالات کمک کنید.