
دسته بندی: مقالات
ریزش میوه در باغات کشور
نویسنده | مترجم:
مرتضا فضل الهی
تاریخ انتشار:
7 شهریور, 1401
ریزش برگ و میوه در درختان باعث ورود خسارتهای سنگین به باغدار میشود که به دلایل مختلفی اتفاق میافتد.
وزش باد شدید، تلقیح ناکامل گل، کمبود عناصر مغذی و حتی بیماریها و آفات از جمله عللی هستند که موجب ریزش گلها و گاهی نیز بعد از تشکیل میوه این اتفاق بیفتد.
میزان تشکیل میوه در باغات بادام، گردو، فندق، پسته، سیب و گلابی به لحاظ اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین خاطر توصیه میشود در پاییز بعد از برداشت محصول اقدام به محلولپاشی درختان با کودهای حاوی اوره، روی و بر شود. این کار موجب میشود:
1.زمان برای تشکیل دانه و گردهافشانی افزایش یابد و با طولانیتر شدن دوره، زمان بیشتری برای تشکیل میوه وجود خواهد داشت.
2.وجود عناصر بر و روی به گردهافشانی و جوانه زدن دانه گرده کمک زیادی میکند و شرایط را برای تولید میوه بیشتر فراهم میکند.
3.در اوایل بهار که دمای خاک هنوز پایین است و برگی هنوز ظاهر نشده است جذب مواد غذایی از خاک اتفاق نمیافتد؛ بنابراین توصیه میشود برای تأمین انرژی موردنیاز گیاه در این مرحله، محلولپاشی پاییزه در درختان میوه حداقل یکبار انجام شود.
4. گردهافشانی به انتقال دانه گرده و نهایتاً تشکیل میوه گفته میشود.
نکتهای که قالب توجه هست این است که این فرایند یا توسط بادوباران و حشرات و یا بهصورت مکانیکی و از طریق خزندگان و پستانداران و باران و پرندگان اتفاق میافتد. دراینبین فعالیت زنبورعسل در گردهافشانی مؤثرترین روش هست.
در مرحلهای که گردهافشانی به طور کامل اتفاق میافتد هورمونهای تسریعکننده رشد با جوانه زدن دانههای گرده روند تشکیل میوه را تکمیل میکنند.
تشکیل میوه در حالت کلی به شرایط محیطی، سازگاری با محیط و تغذیه بستگی دارد. مثلاً در هستهدارها 20% شکوفهها به میوه تبدیل میشوند و مابقی میریزند و از چرخه تشکیل میوه خارج میشود.
مطالعات نشان داده است اضافهکردن کود ازت در اواخر تابستان در درختان سیب این درختان را برای تشکیل میوه سال بعد تقویت میکند و موجب افزایش تشکیل میوه میشود.
عوامل محیطی مثل باد، باران، رطوبت نسبی بهخاطر تأثیری که بر گردهافشانی دارند میتواند تشکیل میوه را بهتر و یا بدتر کند.
تغذیه بهعنوان عاملی مهم در تولید و تشکیل میوه نقش دارد که برای اثربخشی هرچه بیشتر توصیه میشود هم با مواد آلی و هم با مواد معدنی انجام شود. بدیهی است درزمان تشکیل میوه آن شرایطی که غالب باشد در تشکیل میوه و گردهافشانی تأثیر بیشتری خواهد گذاشت.
برای افزایش بازدهی تولید در باغات لازم است به نکات زیر توجه ویژه کرد:
1-برای افزایش تشکیل میوه و جلوگیری از ریزش گل محلولپاشی با اوره و اسید بوریک و سولفات روی (هرکدام غلظت 5 در هزار لیتر و در دو نوبت) انجام شود.
یکبار در پاییز بعد از برداشت میوه و قبل از ریزش برگها و یکبار اسفند یا فروردین هنگام تورم جوانهها بهترین زمان است.
2-محلولپاشی زمانی که گلها باز شده باشند نباید انجام شود زیرا موجب ریزش گلها میشود
3-بهتر است از سولفات روی در پاییز – در فصل رشد و قبل از رشد به روش خاکی استفاده شود.
4-در باغهای پسته و انار که معمولاً شوری خاک بالا است محلولپاشی با اوره و سولفات روی توصیه میشود. لازم است برای جلوگیری از تشدید شوری، اسید بوریک حذف شود.
6-در باغهایی با عملکرد متوسط روبه بالا نیازی به محلولپاشی و استفاده از کود نیست زیرا درخت تحمل عملکرد بالاتر را نخواهد داشت.