توصیههای پیشگیرانه قبل از وقوع یخبندان در باغهای مرکبات
نویسنده | مترجم:
مرتضا فضل الهی
تاریخ انتشار:
6 آذر, 1402
تنش سرمایی در مرکبات
عوامل مؤثر در میزان تحمل مرکبات در برابر سرما و یخ زدگی
- هرچه درجه برودت هوا بیشتر یا دوره یخبندان طولانیتر باشد، شدت خسارت سرمایی بیشتر میشود.
- درختان در حال استراحت مقاومت بیشتری دارند و از طرف دیگر، درختان میوهدار در مقایسه با درختان فاقد میوه به یخبندان حساستر هستند.
- سلامت و قدرت درخت نیز در حساسیت به سرما نقش دارد و درختان بیمار، آفت زده یا درختانی که در شرایط نامساعد محیطی رشد کردهاند به یخبندان حساستر هستند.
- مناسببودن تغذیه درخت نیز باعث رشد بهتر و در نتیجه افزایش مقاومت آن به سرما میشود.
- واضح است که موضوع نوع پایه و پیوندک انتخابی میتواند تا حدود زیادی در مقاومت یا حساسیت درختان مؤثر باشد. برای مثال مقاومت نارنگیها و بهویژه رقم انشو بیشتر از پرتقال است و در بین پایهها نیز پونسیروس در مقابل یخبندان مقاومت بالایی دارد.
آسیبهای ناشی از یخبندان در مرکبات
نشانههای خسارت یخبندان در میوه
سرما و یخبندان باعث بروز لکههایی در سطح میوه میشود. در چنین شرایطی پوست آسیبدیده میوه مرکبات به رنگ نارنجی روشن دیده میشود که در بعضی موارد به دلیل خسارت شدید یخبندان، بهصورت کرم روشن نیز از دم میوه قابلرؤیت است. این تغییر رنگ عموماً از دم شروع میشود و در آسیبهای بیشتر تا نوک آن نیز گسترش مییابد. در تنش یخ زدگی به علت افزایش تولید ترکیبات لیمونین و نارنجین، میوه مرکبات تلخ میشود.
سمت چپ بالا و پایین: میوه با علائم داخلی اولیه (پنج تا هفت روز) پس از آسیب سرمازدگی. ازآنجاکه دیوارههای وزیکول پاره شدهاند، ظاهری ناهموار در سطح بریده شده دارند.
سمت راستبالا و پایین: میوهای که تحتتأثیر سرما قرار نگیرد. برش تمیزی روی سطح میوه وجود دارد و وزیکولهای آب دستنخورده باقی میمانند.
در خسارتهای شدیدتر احتمال ریزش میوه نیز وجود دارد.
نشانههای خسارت یخبندان در برگ
علائم یخبندان در برگ مرکبات در مراحل اولیه بروز تنش کاملاً مشهود نیست، ولی بعد از گرمشدن هوا و ذوبشدن یخ درون بافت گیاهی، برگها شروع به آب گزیدگی یا خیس شدن میکنند. بافت آنها نرم و لهیده میشوند که در صورت جزئی بودن خسارت، احتمال احیا و برگشت آنها نیز وجود دارد.
Credit: Mongi Zekri, UF/IFAS
از علائم ظاهری دیگر در برگهای آسیبدیده از یخبندان، روشنشدن رنگ سبز یا رنگپریدگی، قهوهای شدن پشت برگ و در مواردی ازبینرفتن رنگ سبز (به دلیل تخریب کلروفیل) است. در خسارتهای شدید، به دلیل تخریب دیواره سلولی و خروج آب، برگها خشک میشود که ممکن است مدتها روی درخت نیز باقی بمانند.
Credit: Mongi Zekri, UF/IFAS
نشانههای خسارت یخبندان روی شاخه و تنه درخت
در خسارت یخ زدگی شدید، پس از گرمشدن هوا شاخههای آسیبدیده قهوهای و خشک میشوند که بیانگر مرگ بافت شاخه گیاه است. اگر بعد از تنش یخبندان زیر پوست شاخه سبز باشد، نشاندهنده زندهبودن آن است. در مواردی که کامبیوم از بین رفته باشد، علائم ترکخوردگی و سستشدن پوست در شاخه و تنه مشاهده میشود که در بعضی موارد با نشانههای بیماری گموز اشتباه گرفته میشود.
Credit: Mongi Zekri, UF/IFAS
توصیههای پیشگیرانه از خسارت تنش دمای پایین قبل از وقوع یخبندان در باغهای مرکبات
(نویسنده: یحیی تاجور)
- احداث باغ مرکبات در مناطق با خطر بالای یخبندان، توصیه نمیشود.
- جهت کاهش اثرات یخبندان انتقالی، وجود بادشکن در شمال کشور قابل توصیه است.
- در مناطق مستعد یخبندان، کشت ارقام متحمل و زودرس توصیه میشود.
- با کنترل آفات، بیماریها و مدیریت تغذیه در مرکبات میتوان درختان سالمی داشت که نسبت به تنش یخبندان محتملتر هستند.
- برداشت بهموقع میوه (قبل از یخبندان) در تحملپذیری درختان نسبت به دمای زمستان مؤثر است.
- بهمنظور جلوگیری از خسارت شکستگی و یخبندان (قبل از بارش برف) پیشنهاد میشود نهالهای گلدانی روی زمین خوابانده شود و درختانی که مستعد نشست برف و شکستگی شاخه هستند (مثل نارنگی پیج) در اولویت قیم گذاری باشند. (شکلهای ۱ و ۳)
- از برخی روشهای کارآمد، ارزان و ساده برای حفاظت درختان جوان نسبت به تنش یخبندان میتوان به پیچیدن تنه با گونی، کلش، فوم، برگ خرما؛ ایجاد حرارت و دود با سوزاندن مواد نفتی یا چوب، آبپاشی مستمر روی تاج قبل از آغاز یخ زدگی تا پایان تنش اشاره کرد. (شکل ۴)
نکته: در موارد پیچیدن تنه درختان با گونی، کلش و فوم در مناطق شمالی احتمال تجمع و طغیان حلزون (زیرپوشش) و خسارت تخریب برگ وجود داشته که ضروری است در زمینه کنترل این آفت توجه ویژهای شود. (باز نمودن فوم در اسفندماه) تا از تجمع حلزون در زیر فوم و حمله به برگهای نهال یا درختان ممانعت شود.
شکل ۱- ایجاد بادشکن در کنار باغ
شکل ۲- قیم گذاری بهموقع مانع شکستگی درخت در برف شده است.
شکل ۳- قیم گذاری بهموقع مانع شکستگی درخت در برف شده است.
شکل ۵- بستن فوم برای حفاظت درختان جوان نسبت به تنش یخبندان.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
منابع
- عنوان: راهنمای کاشت، داشت، برداشت و عرضه مرکبات
نویسندگان: هرمز عبادی، اسماعیل غلامیان، جواد فتاحی مقدم، بهروز گلعین، مرتضی گل محمدی، بیژن مرادی؛ ویراستاران ترویجی علی مراد سرافرازی، سید پوریا باقی؛
ویراستار ادبی محسن ربیعی؛ سر ویراستار وجیهه سادات فاطمی؛
با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری.
ناشر: کرج، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت ترویج، نشر آموزش کشاورزی، ۱۳۹۶.
- نام نشریه: دستورالعملهای فنی و ترویجی
نویسندگان (به ترتیب حروف الفبا): یحیی تاجور، محمد فاضل حلاجی ثانی، عنایت حیاتبخش، فرهاد رفعت، طاهر رئیسی، هرمز عبادی، اسماعیل غلامیان، جواد فتاحی مقدم، مازیار فقیه نصیری، یعقوب محمد علیان و بیژن مرادی.
ویراستار علمی و ادبی: جواد فتاحی مقدم
صفحهآرایی: حمیدرضا قلیپور
ناشر: کمیته انتشارات با همکاری روابطعمومی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری
سال انتشار: ۱۳۹۵
- Frost damage in citrus
August 2017, Primefact 1576, first edition
Steven Falivene and Andrew Creek, NSW DPI Citrus Development Officers
Plant Industries – Horticulture, Yanco and Dareton